Lehko na cvičišti, těžko na bojišti

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Lehko na cvičišti, těžko na bojišti

Dne 4. června jsme na Sokolském hřišti uspořádali v pořadí již XXIV. ročník Vimmerova memoriálu v požárním útoku družstev mužů a žen sborů dobrovolných hasičů.

Její absolutní vítěz (bez rozdílu kategorií) se na jeden rok stává držitelem Poháru starosty města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, pod jehož záštitou se soutěž pořádá. Nesnadnou pozici měli naši muži, kteří obhajovali loňské vítězství, děvčata si přála „přetavit“ loňské stříbro ve třpytivější zlato.

Do soutěže mužů, které se zúčastnilo celkem 12 družstev, jsme opět nasadili tři týmy. Nejvíce se dařilo našemu „áčku“, které se zasloužilo o to, že putovní pohár minimálně do jubilejního ročníku soutěže setrvá na svém místě.

Skvělý výkon předvedla naše děvčata, která v konkurenci osmi družstev obhájila loňské stříbro za vítězkami z Úval.

Letošní ročník Vimmerova memoriálu však zůstane nadlouho zapsán v paměti jeho účastníků zejména předvedeným výkonem našeho velitele Jardy Duška. Jako hlavní trenér sleduje přípravu všech družstev na soutěže a při tréninku nešetří kritikou. Je tudíž logické, že zejména naše reprezentantky, mezi kterými jsou i jeho ženuška (rozdělovač) a dceruška (strojník), se na tyto tréninky bezmezně těší.

V družstvu C se letos ujal rozdělovače. Před startem shromáždil část ženského družstva a se slovy „dobře se dívejte, jak to má správně vypadat,“ odkráčel k prvnímu pokusu. A bylo to skutečné pokoukání, což detailně zachycuje přiložená fotografie. Novinka sice velmi atraktivní, ale odborníci její převzetí a zavedení do soutěžní praxe důrazně nedoporučují. V případě nezdaru by při vymrštění hadice v lepším případě chrup závodníka probodával eskymácká iglu na severu polokoule, v tom horším by jeho obličej musel rekonstruovat světoznámý plastický chirurg Bohdan Pomahač.

Vše však dopadlo dobře a náš velitel potvrdil, že lehko na cvičišti, těžko na bojišti. Teď si však nejsem jistý, zda toto známé přísloví nezní trošku jinak. Kdo se v tom má vyznat? Zvláště, když se to týká velitele sboru. A kdo prošel službou v armádě ví, že velitel má vždy pravdu.

JarVyk

 

Letos jsme se nechali zlákat možnostmi moderní techniky a celou soutěž jste mohli sledovat on-line. Kdo by si chtěl připomenout atmosféru závodu, může se podívat na záznam.