Letňanský Železňák 2019

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Letňanský Železňák 2019

Letňanský Železňák 2019 – foto vítězů

Dnes se naše jednotka s jedním družstvem 1+5 a CAS 20 zúčastnila všestranné soutěže pro jednotky sborů dobrovolných hasičů nazvanou Letňanský Železňák – Fire and Rescue Cup. Soutěž pořádá JSDH Praha – Letňany a letos proběhl 14. ročník.

Hasičského zápolení se letos účastnilo celkem 15 družstev nejen z Prahy a Středočeského kraje. Každá z 8 disciplín dokonale simulovala podmínky u zásahů a prověřovala členy družstva ve fyzické zdatnosti, výcviku, praktické připravenosti a taktiky. Soutěž je hodnocena pomocí času potřebného ke splnění úkolu a trestných bodů, které družstvo obdrží za chyby při „zásahu“.

Po registraci a slavnostním nástupu jsme soutěž zahájili ve výšce. Šlo o práci s nastavovacími žebříky a nouzovou sebezáchranu. Dále jsme pokračovali zásahem u požáru budovy. Zde jsme zachránili jednu osobu z druhého nadzemního podlaží a jednoho hasiče z jiné jednotky, který po výbuchu simuloval zranění v zakouřeném prostoru. Další disciplínou byl výběh do 14. patra panelového domu v zásahové výstroji s dýchacím přístrojem na zádech. Tato disciplína byla hodnocena také samostatně a došlo k zajímavému výsledku – na 2. místě se umístili dva soutěžící ze dvou týmů. Večer, před závěrečným nástupem proto velitelé obou družstev soutěžili v oblékání hasičské výstroje na čas. Náš velitel vyhrál, a proto náš nejrychlejší člen obsadil skvělé druhé místo. V další disciplíně jsme zúročili teoretické znalosti z dlouhodobě dobře organizované odborné přípravy v oblasti chemické služby. Dvě průzkumné skupiny pak vyhledávaly předměty v neznámém prostoru bez možnosti využít zrak. Z hlediska taktiky byla nejnáročnější dopravní nehoda autobusu, která byla zaměřena na třídění velkého počtu raněných metodou START. Následovala záchrana dvou topících se osob z vody rozšířená o resuscitaci na figuríně. Poslední zbytky sil nám vzala štafeta TFA. Čtyři členové postupně plnili vytrvalostní a fyzicky náročné úkoly, se kterými se setkáváme u skutečných zásahů. Nejnáročnější byl transport 80 kg figuríny. Posledním úkolem bylo teoretické i praktické ověření znalostí práce s motorovou řetězovou pilou a motorovou kotoučovou pilou.

Pak už jsme jen s napětím čekali na vyhlášení výsledků. Obrovskou radost nám udělalo nejen obhájení prvního místa z ročníku 2017, ale také chvála výkonu celého družstva od rozhodčích na stanovišti dopravní nehoda a orientace v neznámém prostředí. Po skončení soutěže jsme auto na zbrojnici připravovali na skutečné zásahy do 23. hodiny. Pocit z dobré reprezentace naší jednotky převládl nad únavou a vyčerpáním.

Naše poděkování patří městu za dlouhodobou podporu a veliteli jednotky za vstřícnost a svědomitý přístup. Rozhodně v neposlední řadě chceme ještě jednou poděkovat všem, kteří se na pořádání soutěže Letňanský Železňák podíleli. Jde o skutečně úžasně připravenou hasičskou soutěž!

Více fotek a video ze soutěže najdete na našem facebooku