dopravní nehoda – dálnice D1

      Komentáře nejsou povolené u textu s názvem dopravní nehoda – dálnice D1

V noci, při návratu prázdného autobusu z první cesty do Maďarska, zastavil řidič na dálnici D1 na 125. kilometru ve směru na Prahu krátce po vzniku dopravní nehody osobního automobilu s dvounápravovým přívěsem a dodávkového automobilu.

V mírném klesání dostal řidič osobního automobilu smyk a do jeho přívěsu narazil dodávkový automobil. Po nehodě zůstala obě vozidla v odstavném pruhu, ale přívěs skončil koly vzhůru v levém jízdním pruhu. Vznikla tak nebezpečná situace a hrozil vznik další nehody.

Náš autobus označil místo nehody (výstražná světla, modré majáky, oranžová LED světla na zádi), řidič vyhledal oba účastníky nehody, ověřil, zda nejsou zraněni, pomocí 2 trojúhelníků z povinné výbavy havarovaných vozidel nechal označit přívěs a zavolal na tísňovou linku 112, kde nehodu nahlásil a zprostředkoval tak vyslání dálniční policie a hasičů (HZS kraje Vysočina, stanice Velké Meziříčí s RZA a CAS 20). Po příjezdu hasičů a policie autobus mohl pokračovat k domovu.

Jsou prázdniny, období dovolených, kdy často cestujeme na delší vzdálenosti. Než se na takovou cestu vydáte, věnujte čas nejen přípravě vašich zavazadel, ale také Vašeho vozu! Důležitý je jeho technický stav a kompletní povinná výbava. Přemýšleli jste někdy, jak rychle vyndat lékárničku, výstražný trojúhelník a reflexní vesty pokud je budete nutně potřebovat a zavazadlový prostor vozu máte plný k prasknutí? – Zvažte, zda pro tento případ nenajít pro tyto klíčové prostředky vhodnější umístění.

K nezaplacení vám může také být přenosný hasicí přístroj, který pro osobní automobily není součástí povinné výbavy. Nejvhodnější je práškový, s 2kg hasiva.

Kvalita Vaší případné pomoci je zásadním způsobem také ovlivněna tím, jak jste na její poskytnutí připraveni. Přehledné a důležité informace můžete získat například zde.